2012. január 21., szombat

Első fél lapát kész!

Az előző bejegyzésben tervezett ütemtervhez képest majd egy hetes csúszással, de elkészült az első fél lapát. Ha ilyen ütemben haladok - átlag egy hét alatt készülök egy lapátféllel - úgy saccolom, hogy legalább 6 hét mire a végére érek ennek a munkafázisnak...sajnos a hideg időjárás nagyon keresztbe tesz, csak a hőkezelő dobozban tudom biztosítani a gyanta kötéséhez szükséges hőmérsékletet. Nyáron könnyebb lenne, mert akkor alapból biztosított a minimum 20 fok. Na mindegy, előbb-utóbb elkészülök a lapátokkal és közben haladok a többi résszel is, hamarosan lesznek képek a rotoragyról is. Még tengelyt kell esztergáltatnom, a csapágyak és egyéb apróságok már mind megvannak.
Na de vissza az első lapátfélhez...nem éppen tökéletes, a belépőélnél és a szárnyvégen egy kis darabon hibás, de szerencsére javítható. Az történt, hogy amikor vákummal rászivattam a parafa lemezt, a vákumfóliát túl szűkre szabtam és ahogy ráfeszült, meggyűrte az üvegszövetet, elemelte a festésről. Így helyenként az üvegszövet és a festék között maradt egy kis hézag és mivel ott nem tartja semmi a festéket, az simán átszakadt a szerszám bontása után. Nem örültem neki, de tanultam ebből is, a következő lapátnál már nem lesz ilyen hiba. A lapát egyébként így néz ki:

Az első képen a mérlegtől balra látszik a hiba, amiről írtam. A fél lapát tömege egyébként 1840 gramm, tehát kettő ilyen összeerőstve, mindennel együtt úgy saccolom, hogy meg fog állni 4 kilogrammnál. Ha jól emlékszem a számításokra - már elég régen nem foglalkoztam ezzel a részével - a megengedett maximális szélsebesség esetén (3-as TSR esetén) a lapát tömegének hetvenszerese fogja kifelé húzni a lapátokat. 4 kilogrammal számolva ez akkor 280 kilogrammnak megfelelő terhelést jelent, ami nem kevés. Talán érdemes lenne éles tesztelés előtt alávetni a lapátokat egy terhelési próbának...majd meglátom.
Most egyebet nem tudok írni, közben már készül a második féllapát, remélem a jövő hét második felére elkészülök vele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése